Основно почистване на дома след ремонт

Ремонтът приключи! Време е за основното почистване на дома или офиса, за да стане по-красиво, по-чисто и по-свежо.

Ето няколко прости домакински съвета, които сме сигурни че знаете, но искаме да напомним отново.

Съставяме план, подготвяме всички необходими препарати и дезинфектанти, снабдяваме се с необходимите кърпи, парцали и домакински ръкавици.

Започваме отвътре – навън. Първо преглеждаме гардеробите, шкафовете и изхвърляме всичко ненужно, останалото проветряваме на слънце. Спазваме основните 2 стъпки:

1. Почистваме – с вода, с вода и оцет, със сода или препарат от магазина.

2. Дезинфекцираме – ползваме дезинфектант с поне 60% съдържание на алкохол.

Килими и пътеки – доверяваме се на професионални фирми за пране на килими, защото в домашни условия и насред пролетно почистване, това би ни отнело много време и усилия, а е възможно да увредим материята, от която са изработени.

Одеяла и завивки – част от тях могат да се изперат в домашни условия, но одеялата от естествени материали като вълна, памук, изискват внимателно да се спазват препоръките на производителя, които в повечето случаи сме забравили.

Прозорци и пердета – стигайки до тях означава, че сме почти към края на пролетното почистване. 

Не забравяме пода – прилагаме отново 2-те стъпки – почистване и дезинфекциране.

Баня и тоалетна – най-нелюбимите за почистване. На тях следва да обръщаме внимание ежедневно.

Бравите на вратите, ключовете за осветление, парапети – дезинфекцираме ежедневно.

Събуй обувките си до вратата – освен кал и прах, те могат да внесат в дома ни и да разнасят микроби, вируси и бактерии. Затова се постарайте да няма обувки из цялата къща, а само в коридора, близо до вратата. Също така трябва да почиствате редовно пода около входната врата с нужните препарати за целта, почиствайте редовно и подметките на обувките, с които излизате навън.

Технологични джаджи – дистанционни, таблети, домашен телефон, конзоли за игра. Те са магнит за микробите и е важно да ги почистваме всеки ден с мека кърпа, напръскана с вода, а след това и с кърпа, напръскана с дезинфектант. Клечките за уши са идеален помощник при почистването на малките пространства между копчетата на дистанционните.

Парочистачка – парата е отличен съюзник в убиването на микробите и премахването на праха и замърсяването. Можете да ползвате върху всякакви водоустойчиви повърхности из дома. Екологични са, защото ползват само вода.

Изпирайте добре кърпите, с които чистите и ги сменяйте често. За всяка отделна повърхност ползвайте нова кърпа, гъба или парцал. 

Дезинфекцирайте правилно – за да има ефект от дезинфекцирането, на препарата, който ползвате е нужно „контактно време“ за постигане на максимална полза. Използвайте препарати, които гарантират 99.9% убиване на микробите и ги оставете да подействат върху повърхността поне 2-3 минути.

Напиши отзив